Home Tinh Hoa Cổ Đại 5 đại trí tuệ của cổ nhân đem lại cuộc đời thông thuận

5 đại trí tuệ của cổ nhân đem lại cuộc đời thông thuận

by Admin

Hits: 15

Thế sự vô thường, cuộc đời con người giống như chèo thuyền giữa biển cả mênh mang, họa phúc luân chuyển khó lường. Chỉ người hiểu rõ đạo lý làm người, trí tuệ trong đối nhân xử thế mới có thể sống một cuộc đời thông thuận. Dưới đây là 5 phép tắc đối nhân xử thế cũng là 5 đại trí tuệ của cổ nhân. Người hiểu thấu và hành xử được sẽ càng ngày càng thông thuận

1. Lùi một bước biển rộng trời cao

Đại thi hào Tô Đông Pha từng nói: “Người chân chính có khí phách hào kiệt trong thiên hạ thình lình gặp những việc bất thường cũng không kinh hoảng, vô cớ bị người khác vũ nhục cũng không phẫn nộ. Làm được điều ấy là bởi vì trong lòng của họ có hoài bão to lớn, có chí hướng phi thường cao xa.” Kẻ thất phu khi bị nhục sẽ tuốt kiếm tranh đấu. Người như vậy không được gọi là dũng sĩ.

Xưa nay, người có thể nuốt được cái oan ức, ủy khuất, nhẫn được cái mà người thường không thể nhẫn thì mới làm thành được việc lớn. Một người hễ gặp chút mạo phạm liền lập tức tranh đấu thì không phải dũng sĩ chân chính.

Một lần, khi Tô Đông Pha đang dạo chơi trong thành Hoàng Châu thì bị một người đàn ông say rượu lao vào người làm ông ngã lăn xuống đất. Người đàn ông này toàn thân nồng nặc mùi rượu, không nói một lời xin lỗi mà còn nhục mạ ông rồi hùng hùng hổ hổ bước đi. Tô Đông Pha danh tiếng lẫy lừng đã không những không để bụng mà còn vui vẻ bỏ qua.

Có đôi khi, giữa người với người vì một chút việc nhỏ mà dễ dàng nảy sinh tranh chấp. Khi tự ngã của một người càng lớn thì càng dễ xảy ra xung đột với người khác. Bởi vậy, Trang Tử từng giảng: Cách tốt nhất để một người khống chế được tính khí của mình là “hư kỷ”. Nếu một người có thể coi mình là hư không thì sẽ không có mâu thuẫn xung đột xảy ra.

Khi gặp mâu thuẫn, cúi đầu không phải yếu nhược mà là một loại tu dưỡng, là một loại trí tuệ của cổ nhân. Nhẫn một lúc, lùi một bước đều đem lại kết quả tốt đẹp, đáng vui mừng.

2. Bình tĩnh khi gặp nguy

Khi gặp một việc lớn, nhất định phải giữ tâm bình tĩnh mới có thể tìm được đối sách đúng đắn, phù hợp, nhờ vậy mà có thể thể rời xa được tai họa, biến nguy thành an.

Đường Bá Hổ triều nhà Minh, đến tuổi già vẫn được phiên vương Chu Thần Hào (Ninh Vương) trọng dụng, mời làm phụ tá của vương phủ.

Sau một thời gian làm việc trong vương phủ, Đường Bá Hổ phát hiện Ninh Vương câu kết với rất nhiều giang hồ, hơn nữa còn tự mình thiết lập binh lính. Biết là có vấn đề, Đường Bá Hổ không hỏi Ninh Vương, cũng không tiết lộ ra ngoài mà lặng lẽ quan sát và xác thực thông tin. Cuối cùng ông đã biết được Ninh Vương có âm mưu tạo phản, muốn soán đoạt ngai vàng.

Đường Bá Hổ bình tĩnh trong hiểm cảnh, giả ngây ngô, khiến Ninh Vương không còn trọng dụng nữa, nhờ đó mà ông có thể thoát khỏi vương phủ. Cuối cùng tất cả lực lượng của Ninh Vương đều bị quân triều đình tiêu diệt hoặc bắt sống. Cả nhà Ninh Vương ở vương phủ bị Vũ Tông xử tử. Riêng Ninh Vương tự sát trong ngục.

3. Giúp người mà không nhớ trong tâm

Thời Tam Quốc có một thầy thuốc tên là Đổng Tiên, ông chữa bệnh cho người khác không lấy tiền công cũng không hỏi họ tên, chỉ yêu cầu người bệnh sau khi khỏi phải trồng cây hạnh nhân. Những người bị bệnh nhẹ sau khi khỏi phải trồng một cây hạnh nhân còn người bệnh nặng sau khi khỏi phải trồng năm cây hạnh nhân. Cứ như vậy sau mấy chục năm, ở địa phương ấy đã có hơn mười vạn cây hạnh nhân.

Người dân ở địa phương ấy đặt tên vùng đất mình sinh sống là Đổng Tiên Hạnh Lâm (rừng hạnh nhân Đổng Tiên) để ca ngợi đức hạnh cứu người mà không lấy hồi báo của thầy thuốc Đổng Tiên.

Cổ nhân nói: “Làm việc thiện mà nóng lòng muốn người khác biết thì đó là cái gốc của điều ác”. Nếu một người làm việc thiện vì để hiển vinh thanh danh của mình thì đó chính là người giả nhân giả nghĩa. Việc thiện mà người ấy làm sẽ để lại mầm tai họa.

Thiện là một loại thiên tính. Nếu thiện bị hỗn tạp trong danh vọng và lợi ích thì tự nhiên nó sẽ bị mất đi ý nghĩa vốn có của nó. Làm việc thiện không cầu báo đáp mới là thiện lương cao nhất, cũng là một đại trí tuệ của cổ nhân.

4. Được người giúp, khắc sâu trong tâm khảm

Cổ ngữ có câu: “Làm ơn thì không nhớ, mang ơn thì không quên”. Người làm ơn có thể không nhớ đến việc thiện mình đã làm nhưng người được người khác giúp thì nhất định phải ghi nhớ và báo đáp.

Ngụy Võ Tử là đại phu của nước Tấn thời Xuân Thu. Ông có một người hầu thiếp rất đẹp và còn trẻ tuổi. Theo tục lệ nước này hễ chồng chết thường đem chôn thiếp theo. Khi Ngụy Võ Tử mắc phải bệnh gần chết, lúc đang hấp hối trên giường bệnh dặn con là Ngụy Khỏa phải đem chôn người hầu thiếp theo mình. Khi Ngụy Võ Tử chết, Ngụy Khỏa không nghe lời cha mà thả người hầu thiếp kia về nhà.

Sau này Ngụy Khỏa làm tướng nước Tần đánh nhau với nước Tấn. Đỗ Hồi là tướng của nước Tấn tài ba lỗi lạc, vũ dũng không mấy ai địch nổi. Có một hôm hai bên đang giao chiến, Ngụy Khỏa đang ở trong thế lâm nguy, không ngờ ngựa của Đỗ Hồi đột nhiên tới lui không được, té ngã, nên Đỗ Hồi bị Ngụy Khỏa giết chết.

Sau có ông già cầm gậy trúc đến bảo Ngụy Khỏa: “Lúc ban ngày nơi trận chiến, tôi cám ơn ông không chôn sống con tôi, nên tôi kết cỏ quấn vào chân ngựa của Đỗ Hồi cho nó ngã để ông giết nó. Tôi làm như vậy để trả ơn ông.”

Đây chính là điển cố nổi tiếng “Kết cỏ ngậm vành”. Sau này “Kết cỏ ngậm vành” trở thành câu nói chỉ việc nhận ơn nhất định sẽ báo đáp.

Làm người nhất định phải biết ơn, nhớ kỹ những việc tốt mà người khác đã làm cho mình, người sống như vậy thì con đường đời mới càng ngày càng thông thuận.

5. Khoan dung với lỗi lầm của người khác

Khoan dung người khác là một trí tuệ của cổ nhân, là phúc khí lớn nhất của một người. Người có một trái tim biết khoan dung thì chính là người vì mình mà cầu phúc. Người như vậy, cuộc đời tự nhiên sẽ bình an suôn sẻ.

Chuyện xưa kể rằng vua của nước Sở là Sở Trang Vương thiết tiệc đãi các quần thần. Tiệc vui từ chiều cho đến tối, có cung phi mỹ nữ hầu hạ ca xướng, châm rượu. Đang lúc vui say thì đèn nến bị gió thổi tắt hết cả. Một viên quan thừa cơ kéo áo một cung nữ, đùa giỡn trêu ghẹo. Người cung nữ liền chụp giật được dải mũ của viên quan, rồi tâu với vua: “Có kẻ kéo áo ghẹo thiếp. Thiếp giật được dải mũ của hắn. Xin cho thắp đèn ngay để xét. Kẻ nào bị đứt dải mũ thì chính là kẻ đã vô lễ làm càn”.

Sở Trang Vương nói: “Cho người ta uống rượu, để say đến quên cả lễ phép. Sao có thể vì biểu dương tiết tháo của một người phụ nữ mà lăng nhục một vị quốc sĩ đây?” Vì thế, Sở Trang Vương hạ lệnh: “Các thần tử uống rượu cùng quả nhân hôm nay mà không say đến mức giật đứt cả dải mũ là chưa thật vui!” Các quan theo lệnh của Sở Trang Vương đều giật đứt dải mũ. Khi đèn nến thắp lên thì không còn phân biệt được ai là người đã phạm tội. Nhờ vậy mà suốt buổi tiệc được vui vầy.

Về sau, nước Sở vây đánh nước Trịnh. Trận nào cũng có viên quan võ trẻ tuổi liều sống chết chiến đấu ở bên cạnh nhà vua. Năm lần đánh thì cả năm lần viên quan võ này đều xung phong dẫn đầu. Nhờ vậy mà quân Sở toàn thắng. Sau này Sở Trang Vương mới biết viên quan võ trẻ tuổi đó chính là người đã giật đứt dải mũ của cung phi trong tiệc rượu năm xưa mà ông không xét tội.

5 đại trí tuệ của cổ nhân đem lại cuộc đời thông thuận

An Hòa (Theo Trí Thức VN)

Bài viết cùng chuyên mục

161 comments

china kitchen September 15, 2021 - 1:53 am

I like the valuable information you supply to your articles.
I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.

I am reasonably sure I
will be told a lot of new stuff proper here!
Best of luck for the next!

Reply
Angelia September 13, 2021 - 2:03 pm

It is in reality a great and useful piece of information.
I am glad that you just shared this useful info with us.

Please keep us up to date like this.
Thanks for sharing.

Reply
feedback variety August 30, 2021 - 12:03 am

We would like our info to become as helpful, and useable, as possible. When you have suggestions on our open up facts releases remember to allow us to know via the feedback variety at the correct of every data web site.

Reply
time currently August 29, 2021 - 8:25 pm

Comprehension variations in ontogenetic development is central for the review of human evolution. Aside from Neanderthals, the growth patterns of fossil hominins have not been researched comprehensively since the fossil.

Reply
Jetta August 24, 2021 - 10:36 pm

It’s awesome to pay a quick visit this web site and reading the views of all mates concerning this post,
while I am also eager of getting know-how.

Reply
İlahi Sözleri August 19, 2021 - 1:34 am

Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew
where I could locate a captcha plugin for my comment form?
I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding
one? Thanks a lot!

Reply
Şifresiz Takipçi Hilesi August 19, 2021 - 12:29 am

Spot on with this write-up, I actually feel this
website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to see
more, thanks for the information!

Reply
Gündem Haberleri August 13, 2021 - 6:34 am

Hello there! This article couldn’t be written much better!
Looking through this article reminds me of my previous roommate!
He always kept preaching about this. I’ll forward this post to him.
Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!

Reply
Melaine July 27, 2021 - 10:35 am

After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are
added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive 4 emails with
the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service?
Thank you!

Reply
Ankeris Merz July 25, 2021 - 8:47 pm

The article is really excellent. Every time I read it, I get information again.
The best article I’ve read in a long time….

Reply
film July 14, 2021 - 4:55 am

Nice blog! Thanks you all star articles good story!

Reply
kameronsfseq.bloggazza.com July 4, 2021 - 8:37 pm

I like the valuable information you provide in your articles.
I will bookmark your weblog and check again here regularly.

I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here!

Best of luck for the next!

Reply
Shantae July 1, 2021 - 12:05 pm

bookmarked!!, I really like your website!

Reply
Numara Sorgula June 27, 2021 - 2:22 pm

Thank you for this beautiful article. It’s really a good article

Reply
instagram takipçi satın al June 25, 2021 - 3:54 pm

Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and
in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog
posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and
even I achievement you access consistently quickly

Reply
ilahi sözleri June 25, 2021 - 3:53 pm

My relatives every time say that I am wasting my time here at net, however I
know I am getting know-how all the time by reading thes
good articles.

Reply
Haberler June 25, 2021 - 11:56 am

Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew
where I could locate a captcha plugin for my comment form?
I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding
one? Thanks a lot.!

Reply
Blessphemy Cover Solo June 13, 2021 - 10:11 pm

That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere.

Short but very precise information? Thanks for sharing this
one.
A must read article!

Reply
Wedding magician london June 7, 2021 - 7:19 pm

What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting
anyplace, when i read this post i thought i could also make
comment due to this sensible paragraph.

Reply
Skye June 6, 2021 - 6:17 pm

Spot on with this write-up, I truly feel this web site needs
a lot more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the information!

Reply
Rodrigo June 6, 2021 - 3:24 pm

This is the right site for everyone who hopes to understand
this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that
I personally will need to…HaHa). You certainly put
a new spin on a subject which has been discussed for decades.
Great stuff, just great!

Reply
Professional translation services June 6, 2021 - 5:12 am

Fabulous, what a webpage it is! This webpage gives useful information to us, keep it up.

Reply
designagency95061.oblogation.com June 6, 2021 - 4:53 am

Heya i am for the first time here. I came across this board and
I to find It really helpful & it helped me out a lot.
I hope to provide one thing back and aid others like you aided me.

Reply
http://titusqpyh023.fotosdefrases.com June 6, 2021 - 1:34 am

Why users still make use of to read news papers when in this technological world the whole
thing is available on web?

Reply
Social media manager for hire June 5, 2021 - 7:21 pm

Thanks for finally writing about > 5 đại trí tuệ của cổ nhân đem lại cuộc đời thông thuận – Blog
Phát triển bản thân < Liked it!

Reply
Dallas Maids June 5, 2021 - 9:21 am

Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful
& it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

Reply
Snowwolf wocket June 5, 2021 - 7:52 am

Hello there! This is my first visit to your blog! We are a
collection of volunteers and starting a new initiative in a
community in the same niche. Your blog provided us valuable information to
work on. You have done a marvellous job!

Reply
Best rosin press machine June 4, 2021 - 7:25 pm

This paragraph provides clear idea in favor of the new users of blogging,
that really how to do blogging.

Reply
NY weed delivery June 4, 2021 - 5:44 pm

Terrific post however , I was wondering if you could write a
litte more on this topic? I’d be very grateful if
you could elaborate a little bit further.

Thank you!

Reply
Nike Release Date June 4, 2021 - 2:32 pm

It’s nearly impossible to find well-informed
people about this subject, however, you seem like you
know what you’re talking about! Thanks

Reply
Process control system June 4, 2021 - 12:32 pm

Nice weblog right here! Also your site quite a bit up
very fast! What web host are you using? Can I am getting your associate hyperlink for your
host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

Reply
Hildred June 4, 2021 - 3:07 am

Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
Any way I will be subscribing to your augment and
even I achievement you access consistently rapidly.

Reply
สมัครบาคาร่าออนไลน์ June 3, 2021 - 8:52 pm

What’s up all, here every one is sharing these kinds of know-how, therefore it’s good to read this webpage, and I used to pay a quick visit
this webpage everyday.

Reply
Earn interest on Ethereum June 3, 2021 - 10:50 am

I could not refrain from commenting. Well written!

Reply
먹튀검증 June 3, 2021 - 7:26 am

hey there and thank you for your information – I have certainly picked
up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this
site, as I experienced to reload the website lots of times previous to I
could get it to load correctly. I had been wondering if
your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times
will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if
ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and
can look out for a lot more of your respective exciting content.
Make sure you update this again soon.

Reply
bohemian accessories June 3, 2021 - 5:09 am

You’ve made some good points there. I checked on the web to learn more about the issue and found most people will
go along with your views on this web site.

Reply
roofer fontana CA June 2, 2021 - 10:31 pm

It is not my first time to pay a visit this web site,
i am browsing this web page dailly and get good information from here all the time.

Reply
Claire June 2, 2021 - 1:23 am

Hi to all, the contents existing at this website are really remarkable for people knowledge,
well, keep up the good work fellows.

Reply
Nectar collectors June 1, 2021 - 12:32 am

Excellent article. Keep posting such kind of information on your site.
Im really impressed by it.
Hello there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and in my
opinion suggest to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

Reply
divisiones de baño May 30, 2021 - 8:21 pm

Very rapidly this web page will be famous amid all blogging users, due to it’s good articles or
reviews

Reply
Accounting firm san francisco May 29, 2021 - 5:40 pm

I got this site from my friend who shared with me on the
topic of this web site and now this time I am visiting this site and reading very informative articles at this place.

Reply
Smile design May 29, 2021 - 4:47 pm

Your style is really unique compared to other folks I have read stuff from.

Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

Reply
3d mink eyelash manufacturer May 29, 2021 - 4:31 am

I visited many web pages but the audio quality for audio songs current at this site is really excellent.

Reply
Ambrose May 29, 2021 - 2:22 am

Awesome things here. I’m very glad to see your post.
Thank you so much and I’m taking a look forward to contact you.
Will you kindly drop me a mail?

Reply
at home manicures May 27, 2021 - 1:33 am

It’s actually a great and helpful piece of information. I am happy that you just shared this useful information with us.

Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

Reply
Pearlene May 27, 2021 - 12:26 am

I want to to thank you for this excellent read!! I certainly
loved every bit of it. I have got you bookmarked to check out new things you post…

Reply
Lukas May 26, 2021 - 9:02 pm

Have you ever considered about adding a little bit more than just
your articles? I mean, what you say is valuable and everything.
However think of if you added some great photos or
videos to give your posts more, “pop”! Your
content is excellent but with pics and clips, this site could certainly be
one of the greatest in its niche. Terrific blog!

Reply
best virgin hair extensions manufacturer May 25, 2021 - 10:33 am

Why users still use to read news papers when in this technological globe everything is accessible
on net?

Reply
Footwear May 25, 2021 - 10:02 am

A fascinating discussion is worth comment. I believe that you need to write more
about this issue, it may not be a taboo matter but usually
people do not talk about such topics. To the next! All the best!!

Reply
prehrana May 25, 2021 - 1:43 am

Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

Reply
accounting homework May 24, 2021 - 10:08 pm

An interesting discussion is worth comment. I do believe that you ought to publish more about this subject, it might not be
a taboo subject but generally people don’t discuss these topics.

To the next! Many thanks!!

Reply
Clara May 24, 2021 - 4:40 pm

fantastic publish, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t understand this.
You must proceed your writing. I am confident,
you’ve a great readers’ base already!

Reply
Everett May 24, 2021 - 4:17 pm

This is a topic that’s near to my heart… Cheers! Exactly where are your contact details though?

Reply
Kitty May 24, 2021 - 4:03 am

This is really interesting, You’re an excessively professional blogger.
I’ve joined your feed and look forward to looking for more
of your great post. Additionally, I have shared your site in my social networks

Reply
Verna May 24, 2021 - 3:27 am

Hi there Dear, are you genuinely visiting this web page daily, if so then you will absolutely get good knowledge.

Reply
Pamala May 22, 2021 - 9:23 pm

Hey there! I’ve been reading your site for some time now
and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Humble
Tx! Just wanted to say keep up the good job!

Reply
Augustina May 21, 2021 - 11:09 pm

Do you have a spam problem on this site; I also
am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice practices and we are looking to trade solutions with others,
be sure to shoot me an email if interested.

Reply
https://internet-marketing-servic82582.blogunteer.com/4054651/6-great-things-about-vaping-that-you-can-take-pleasure-in May 21, 2021 - 1:48 pm

Hi there, I enjoy reading through your article.
I wanted to write a little comment to support you.

Reply
Handmade korean gifts May 21, 2021 - 7:39 am

Thankfulness to my father who informed me concerning this web site, this blog is really awesome.

Reply
Earn Money Selling Video May 21, 2021 - 2:24 am

Spot on with this write-up, I honestly think this site needs much more attention. I’ll probably be back again to read more,
thanks for the advice!

Reply
https://internetmarketingservice71471.idblogmaker.com/4057237/earn-cash-and-generate-income-online-daily May 20, 2021 - 6:37 pm

We absolutely love your blog and find almost all of
your post’s to be just what I’m looking for.

Would you offer guest writers to write content available for
you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write concerning
here. Again, awesome blog!

Reply
servicios funerarios tarragona May 20, 2021 - 10:28 am

It’s perfect time to make some plans for the longer term and it is time
to be happy. I have learn this put up and if I could I wish to recommend you few attention-grabbing things or
suggestions. Maybe you could write subsequent articles
regarding this article. I desire to read more issues approximately
it!

Reply
Decentralized commodities exchange May 20, 2021 - 6:01 am

If you wish for to obtain a good deal from this paragraph then you have to apply such strategies to your won weblog.

Reply
Cool places to explore in nj May 19, 2021 - 11:46 pm

That is very interesting, You’re an overly skilled blogger.

I’ve joined your feed and look ahead to seeking extra
of your magnificent post. Also, I’ve shared your website in my social networks

Reply
flower delivery gravesend May 19, 2021 - 4:56 pm

I enjoy what you guys are usually up too. This type of clever work and coverage!

Keep up the wonderful works guys I’ve added you guys to our blogroll.

Reply
George May 19, 2021 - 4:10 pm

You actually make it appear so easy along with your presentation however I to find this matter to
be really one thing that I feel I’d by no means understand.
It kind of feels too complex and very broad for
me. I am having a look forward to your next put up, I will try
to get the hang of it!

Reply
Superslot789 May 19, 2021 - 1:34 pm

Someone essentially assist to make seriously posts I might state.

That is the first time I frequented your website page and to this point?
I surprised with the analysis you made to make this particular publish
incredible. Fantastic job!

Reply
designagency94051.blogripley.com May 19, 2021 - 9:15 am

Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely wonderful.
I really like what you have acquired here, really
like what you are saying and the way in which you say it.
You make it entertaining and you still care for to
keep it smart. I can not wait to read far more from you.
This is actually a wonderful web site.

Reply
https://webdesignagency27272.thekatyblog.com/4009571/suggestions-to-get-fashion-jewelry-online May 19, 2021 - 7:14 am

This design is incredible! You definitely know how to
keep a reader amused. Between your wit and your videos,
I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you
presented it. Too cool!

Reply
lorenzoxzgk326.tearosediner.net May 18, 2021 - 11:56 pm

wonderful post, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not understand this.
You must continue your writing. I am confident, you have a
great readers’ base already!

Reply
Fat transfer breast augmentation nyc May 18, 2021 - 7:21 pm

I really like your blog.. very nice colors & theme.

Did you create this website yourself or did you
hire someone to do it for you? Plz respond as I’m
looking to design my own blog and would like to find out where
u got this from. cheers

Reply
house cleaning services May 18, 2021 - 6:41 pm

It’s perfect time to make some plans for the longer term and it
is time to be happy. I have learn this put up and if I may I desire to counsel you few
fascinating issues or tips. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.
I desire to learn even more issues approximately it!

Reply
Vito May 18, 2021 - 3:12 pm

I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog
that’s equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the
nail on the head. The problem is an issue that too few
folks are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across
this during my search for something regarding this.

Reply
http://riveruuuuu.collectblogs.com May 18, 2021 - 8:17 am

Hey there are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying
to get started and create my own. Do you require any
html coding knowledge to make your own blog? Any help
would be greatly appreciated!

Reply
강남안마 May 18, 2021 - 5:45 am

Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However
I am going through problems with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to subscribe to it.

Is there anybody else getting identical RSS problems?
Anyone who knows the solution will you kindly respond?
Thanx!!

Reply
Jannie May 18, 2021 - 1:48 am

It’s truly very difficult in this busy life to listen news on Television, therefore I simply use world wide web for that purpose, and obtain the
latest news.

Reply
Nigel May 17, 2021 - 9:08 pm

Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.
Please let me know where you got your theme. With thanks

Reply
Sell my static caravan May 17, 2021 - 3:39 am

Piece of writing writing is also a excitement, if you be familiar
with afterward you can write or else it is difficult to
write.

Reply
Swab drug test May 16, 2021 - 11:30 pm

What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this site, and piece of writing is genuinely fruitful in support of me,
keep up posting these types of content.

Reply
Buy visa gift card with perfect money May 15, 2021 - 11:57 pm

Wow, that’s what I was exploring for, what a stuff! existing here at this webpage, thanks
admin of this website.

Reply
Dublin music school May 15, 2021 - 11:14 am

I am really inspired with your writing skills and also with the format in your blog.
Is that this a paid subject matter or did you customize it yourself?
Either way stay up the excellent quality writing, it is rare
to look a great weblog like this one nowadays..

Reply
Crystal May 15, 2021 - 9:05 am

Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using?

Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded
up as fast as yours lol

Reply
Tips for training your dog May 13, 2021 - 3:24 pm

Hi there, I found your blog by the use of Google while looking for a similar subject,
your website came up, it appears to be like good.
I have bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, just became aware of your blog thru Google, and located that it’s truly informative.

I’m gonna be careful for brussels. I will appreciate when you
proceed this in future. A lot of folks shall be benefited
from your writing. Cheers!

Reply
Buy now pay later electronics May 13, 2021 - 3:44 am

I seriously love your site.. Excellent colors & theme.
Did you create this web site yourself? Please reply back as
I’m planning to create my own personal site and want to learn where you
got this from or just what the theme is called.

Kudos!

Reply
Digital marketing agency Singapore May 11, 2021 - 7:55 pm

Wow, awesome blog structure! How lengthy have you been running a blog for?
you made running a blog look easy. The overall look of your site is magnificent,
as smartly as the content!

Reply
https://mylescxslf.therainblog.com May 10, 2021 - 8:12 pm

An intriguing discussion is worth comment. I do think
that you need to write more on this topic, it
might not be a taboo subject but usually people
don’t speak about these issues. To the next! Kind regards!!

Reply
hoeveel schadevergoeding letselschade May 10, 2021 - 4:28 am

excellent points altogether, you simply received a new reader.

What might you recommend about your submit that you just made a few days ago?
Any positive?

Reply
Blockchain recruitment agencies May 9, 2021 - 8:48 pm

This website definitely has all the information and facts I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.

Reply
spencerhcwqj.humor-blog.com May 8, 2021 - 8:49 pm

I am really pleased to read this webpage posts which contains tons of helpful
data, thanks for providing these data.

Reply
Back doctor near me in New Jersey May 8, 2021 - 8:18 pm

magnificent post, very informative. I wonder why the opposite experts of this
sector don’t understand this. You should proceed
your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

Reply
https://marketingcompaniesnearme26160.blogaritma.com/3750732/a-quick-history-of-parental-rights May 8, 2021 - 2:46 pm

With havin so much content and articles do you ever run into any issues
of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it
up all over the web without my permission. Do you know any solutions to help stop content from being stolen? I’d really appreciate it.

Reply
Iva May 7, 2021 - 7:27 pm

Every weekend i used to pay a quick visit this web page, because i want enjoyment, as this this web site conations really nice funny data too.

Reply
Quote for ac unit cost of replacement May 7, 2021 - 6:11 pm

I’m not that much of a internet reader to be honest but
your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to
come back down the road. Cheers

Reply
먹튀검증 May 7, 2021 - 12:09 am

I’m really enjoying the design and layout of your website.
It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for
me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
Fantastic work!

Reply
Email template workspace marketplace May 6, 2021 - 10:33 pm

Your mode of describing all in this paragraph is in fact
nice, every one be capable of easily know it, Thanks a lot.

Reply
Best Bass Fishing Rods May 6, 2021 - 7:05 pm

I visited various sites however the audio quality for audio
songs existing at this site is actually wonderful.

Reply
Phoebe May 6, 2021 - 6:42 pm

Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just
extremely fantastic. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying
and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care
of to keep it sensible. I cant wait to read much more from you.
This is really a wonderful website.

Reply
Jennifer May 6, 2021 - 9:54 am

Hello very cool web site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful ..

I’ll bookmark your website and take the feeds also?
I’m glad to find a lot of helpful information here within the put
up, we’d like work out more strategies in this regard, thanks for sharing.
. . . . .

Reply
Infrarood verwarming May 6, 2021 - 9:19 am

Hi there, just wanted to mention, I liked this article.
It was practical. Keep on posting!

Reply
Violette May 6, 2021 - 4:44 am

I constantly emailed this web site post page to all my associates, since if like to read
it then my contacts will too.

Reply
แทงบอล May 5, 2021 - 11:22 pm

Very nice post. I just stumbled upon your
blog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts.
After all I’ll be subscribing to your feed and
I hope you write again soon!

Reply
Websites to go on when bored May 5, 2021 - 6:21 pm

Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you
so much, However I am having problems with your RSS. I don’t know why
I can’t join it. Is there anybody else getting identical RSS issues?
Anyone that knows the solution can you kindly respond?

Thanks!!

Reply
แทงบอลออนไลน์ May 5, 2021 - 5:29 pm

Thanks a bunch for sharing this with all people you really realize what you’re
speaking approximately! Bookmarked. Kindly also seek advice from my site =).
We will have a hyperlink change arrangement between us

Reply
Shasta May 4, 2021 - 10:56 pm

I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!

I’ll go ahead and bookmark your site to come back later.
Cheers

Reply
Krystle May 4, 2021 - 10:46 pm

What’s up to every body, it’s my first visit of this blog; this blog
carries remarkable and in fact good material in support of
readers.

Reply
Jungle Bird Recipe May 4, 2021 - 6:12 pm

Heya i’m for the first time here. I found this board and I find
It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like
you helped me.

Reply
carmel landscape company May 4, 2021 - 1:36 pm

Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
I would be great if you could point me in the direction of a
good platform.

Reply
Headphones for kids May 4, 2021 - 5:18 am

My family every time say that I am wasting my time here at net, but I
know I am getting knowledge all the time by reading thes pleasant
articles.

Reply
Information Security measures May 4, 2021 - 4:27 am

Usually I don’t learn article on blogs, however I would like to
say that this write-up very pressured me to try and do so!
Your writing style has been amazed me. Thanks, quite
great article.

Reply
https://on.mktw.net/3ePdECn May 4, 2021 - 4:05 am

Your method of explaining everything in this piece of writing
is truly fastidious, all be able to effortlessly be aware of it, Thanks
a lot.

Reply
smart iptv May 3, 2021 - 6:58 am

certainly like your web-site but you need to check the spelling on quite a
few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality nevertheless I’ll certainly come back again.

Reply
Nancy May 3, 2021 - 6:40 am

I think the admin of this web page is actually working hard for his web site, because here every information is
quality based information.

Reply
Arnold May 2, 2021 - 5:20 pm

After exploring a number of the blog articles on your website, I really appreciate
your way of blogging. I book marked it to my bookmark website
list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and let me know how you feel.

Reply
Free plagiarism checker reddit May 1, 2021 - 11:45 am

Pretty! This has been an incredibly wonderful post. Thank you
for providing this information.

Reply
Topics for evaluation essay May 1, 2021 - 7:27 am

Hi, Neat post. There is a problem together with your website in internet explorer,
might check this? IE still is the market chief and a big part
of other folks will pass over your fantastic writing due to this problem.

Reply
tysonxsmha.popup-blog.com May 1, 2021 - 3:14 am

After checking out a number of the blog articles on your web page, I seriously appreciate your way of blogging.
I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please
visit my web site too and let me know your opinion.

Reply
Football Drills April 30, 2021 - 4:28 pm

Greate article. Keep posting such kind of info on your
page. Im really impressed by your site.
Hi there, You have done a fantastic job.
I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends.

I’m sure they’ll be benefited from this site.

Reply
Socken mit gesichtern bedrucken April 30, 2021 - 10:38 am

Thanks for sharing your thoughts about Socken mit gesicht.
Regards

Reply
Cullman bankruptcy lawyers April 30, 2021 - 2:27 am

Remarkable things here. I am very glad to see your post.
Thanks a lot and I am having a look ahead to touch you.

Will you please drop me a mail?

Reply
Mold remediation April 30, 2021 - 2:04 am

Hi there to every , for the reason that I am really eager of reading this web site’s
post to be updated daily. It carries fastidious data.

Reply
keeganfunk953.skyrock.com April 29, 2021 - 4:13 pm

Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out
pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
Thank you

Reply
confinement meal April 29, 2021 - 5:11 am

I was curious if you ever thought of changing the structure of your site?

Its very well written; I love what youve got to
say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures.
Maybe you could space it out better?

Reply
SlabZone April 29, 2021 - 3:36 am

Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s webpage link
on your page at appropriate place and other person will also do
same in favor of you.

Reply
Dog boarding Los Angeles April 28, 2021 - 10:03 pm

Article writing is also a fun, if you know after that you can write if not it is
difficult to write.

Reply
advertisingcompany84950.verybigblog.com April 28, 2021 - 9:50 pm

Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I
submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the
whole thing. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers?
I’d genuinely appreciate it.

Reply
Night sky poster April 28, 2021 - 12:16 pm

I am not sure where you’re getting your information, but
good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

Reply
Heather April 28, 2021 - 9:35 am

What i do not understood is actually how you’re now not really a
lot more well-appreciated than you might be now.
You are very intelligent. You understand therefore considerably in relation to this topic,
made me individually believe it from numerous varied angles.
Its like men and women are not fascinated except
it’s something to do with Girl gaga! Your individual stuffs nice.
Always deal with it up!

Reply
Fishing Charters Boca Raton April 28, 2021 - 3:21 am

It’s going to be ending of mine day, however before finish
I am reading this fantastic article to increase my know-how.

Reply
Halskette April 27, 2021 - 7:00 am

I absolutely love your blog and find many of
your post’s to be precisely what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content available for you?

I wouldn’t mind producing a post or elaborating on most of the subjects you write related to
here. Again, awesome site!

Reply
Hugh April 25, 2021 - 7:04 pm

Thanks for the good writeup. It in reality was a leisure account it.

Look advanced to more brought agreeable from you! By the way,
how can we keep in touch?

Reply
Buy Weed Online Orangeville April 25, 2021 - 5:10 pm

Great blog right here! Additionally your web site loads up very fast!
What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink in your host?
I wish my website loaded up as quickly as yours lol

Reply
Buy Weed Online Bowmanville April 25, 2021 - 9:18 am

I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from.
thanks a lot

Reply
Buy Weed Online Richmond Hill April 25, 2021 - 8:40 am

Admiring the dedication you put into your blog and detailed information you present.
It’s good to come across a blog every once in a while
that isn’t the same unwanted rehashed material. Great read!
I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

Reply
taboo videos April 24, 2021 - 6:28 am

Thank you ACCEPT my blogpost comment Admin.

Reply
instagram takipçi uygun paketleri April 24, 2021 - 6:27 am

Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting
a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful
information to work on. You have done a extraordinary job!

Reply
Nike shoebox review April 24, 2021 - 5:11 am

whoah this weblog is fantastic i really like studying your posts.
Keep up the great work! You know, many individuals are
searching round for this information, you could help them greatly.

Reply
Locksmith April 24, 2021 - 4:07 am

Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other
blogs? I have a blog centered on the same ideas you discuss and
would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would
value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

Reply
Grand theft auto v premium online edition April 23, 2021 - 11:38 pm

You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something
that I think I would never understand. It seems too complicated
and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of
it!

Reply
Roseann April 23, 2021 - 7:08 am

Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff
previous to and you’re just too great. I really like what you have got
here, certainly like what you are stating and the best way by which you are saying it.
You are making it enjoyable and you continue to care for to keep it sensible.
I can’t wait to read far more from you. That is actually a wonderful website.

Reply
New zealand sticker April 22, 2021 - 10:46 pm

Heya i am for the first time here. I came across this board
and I find It truly useful & it helped me out a lot.
I hope to give something back and aid others like you aided me.

Reply
Drusilla April 22, 2021 - 5:49 pm

Hey there, You’ve done a fantastic job. I’ll
certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be
benefited from this website.

Reply
CBD Lip Balm April 22, 2021 - 12:37 am

Your style is really unique in comparison to other people I’ve read stuff from.
I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity,
Guess I will just book mark this web site.

Reply
levitra April 21, 2021 - 8:38 pm

Hello to all, how is everything, I think every one is getting more from this site, and your views
are nice designed for new viewers.

Reply
Micheal April 21, 2021 - 7:01 pm

Nice answer back in return of this matter with real arguments and explaining all about that.

Reply
Debora April 21, 2021 - 3:37 am

Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar
one and i was just wondering if you get
a lot of spam feedback? If so how do you stop it,
any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s
driving me crazy so any help is very much appreciated.

Reply
googlebab March 31, 2021 - 5:11 pm

The road seemed to stretch on endlessly before us, but Alexis assured me that our journey was near an end. We’d turn before long into thick woods and travel through narrow, winding roads until we reached her family’s cabin. I had no choice but to trust her as GPS had given out nearly 20 minutes ago.

“There’s good wifi and okay reception at the cabin,” she’d told me, “but you can’t get there unless you know the way.”

So here I was, driving alone in the middle of god knows where with a girl who was my student just a couple of weeks ago. Her and her four best friends had been together from first grade all the way through high school and now they had graduated with very different futures ahead of them. They had decided to kick off “the best summer ever” with a week long stay at Alexis’s family cabin. Alexis and I were heading up before everyone else, the four other girls and four guys.

https://sites.google.com/view/WauBbsPBXcGp9dHI https://sites.google.com/view/7bkVNGRnq4Peb4gV https://sites.google.com/view/6nKpCmYuZQdr08tm https://sites.google.com/view/r9DjsFKRpVUtv17F https://sites.google.com/view/p623RgVZFi8v4Rv3

Reply
shEll indiR March 31, 2021 - 12:13 am

It’s amazing to visit this website and reading the views of all friends concerning this
piece of writing, while I am also eager of getting know-how.

Reply
bloggerbab March 29, 2021 - 11:02 pm

I was sitting in my kitchen drinking a cup of coffee and cleaning my camera . I was really down and the rain outside didn’t help. I had just turned 78. I had lost my wife last year after a short battle with cancer. I missed her terribly. We had been married for almost 60 years. Little did I know my life was going to change.

I was thinking about selling our home since the reason for buying such a big home was gone. It was large because my wife had several sewing machines and needed the room. It was a pre-manufactured home with about 2,000 square feet. Due to our snoring, I lived in one end of the home in a small bedroom and she had lived in the other end in the master bedroom. Around the walls were pictures of my wife that I had taken when we were younger. Almost all were her in the nude. She was a great model and very beautiful.

I was getting up to get another cup of coffee when the doorbell rang. I don’t get visitors and even my daughters didn’t visit very often. I opened the door and there stood a beautiful young woman. She was about 5′ 4″ with long dark hair. She was wearing a halter top and I could see she had, although small, great tits. It took me several seconds to recognize she was my new next door neighbor. She and her husband had just recently moved in.

She said I’m Jennifer your next door neighbor. I said good morning and asked her if she wanted a cup of coffee. She said that would be great and followed me into the kitchen. I noticed her looking at all the nude photos of my wife. When we sat down I told her those were pictures of my late wife. She asked if I was a photographer and I said not a professional one. I now take general pictures, usually of flowers and sunsets. We talked for a little while about various subject. She finally said the reason she came over was to see if she could use my phone. They were trying get a phone of their own installed. I handed her my cell phone. I went to get us more coffee as I heard her talking. I heard her say that was more than they could afford. As I came back I could see tears in her eyes. As I handed her a tissue she said they were having financial problems. She got up to go and thanked me for the coffee. As I walked her out she stopped to look at my wife’s pictures. Before I could stop my mouth I said I had a lot more in my side of the house. She smiled and said she would like to see them sometime. She walked out and I had a view of the beautiful tight ass. I thought to myself that her husband was very lucky.

https://gmjrloyse.blogspot.com/2021/02/the-summer-of-francesca-ch-16.html https://kotagsh.blogspot.com/2021/02/cheating-husband-at-work-party.html https://doylotosek.blogspot.com/2021/03/cult-of-eternally-young-pt-02.html https://forkdoyta.blogspot.com/2021/02/smotp-nightcaller-10.html https://serenitygiselle90.blogspot.com/2021/03/kittens-punishment.html

Reply
erotik February 16, 2021 - 11:24 am

At this moment I am ready to do my breakfast, afterward having my breakfast coming over again to read further news. Serene Mar Diarmid

Reply
erotik February 16, 2021 - 10:25 am

How can I watch the Video Tutorial of the Month: Double Clean & Jerks you advertised beside your pic on the beach? Robbie Araldo Stag

Reply
altyazili February 11, 2021 - 1:05 am

Considering that I really have to do it as a gift a laptop falls to your guide! Jada Davey Nataniel

Reply
torrent February 10, 2021 - 10:14 pm

Only wanna say that this is extremely helpful, Thanks for taking your time to write this. Anissa Bradford Ogren

Reply
diziler February 10, 2021 - 9:00 pm

Merchant account for collections credit card processing Katherina Bald Ursel

Reply
turkce February 10, 2021 - 11:17 am

Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email? Giana Darnell Eyde

Reply
dublaj February 10, 2021 - 6:18 am

That is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very accurate information?Appreciate your sharing this one. A must read article! Ruthe Leonhard Quirk

Reply
anime February 7, 2021 - 9:17 pm

good evening po mam pwd po makahingi po reviewer po send nlng po sa email ko tnx Abbey Kenn Kenney

Reply
online February 7, 2021 - 6:33 pm

Can I simply say what a comfort to uncover somebody that actually understands what they are talking about over the internet. You actually know how to bring an issue to light and make it important. More and more people really need to look at this and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular since you definitely have the gift.| Elvina Saleem Dixie

Reply
bluray February 7, 2021 - 4:43 pm

Some genuinely great articles on this website , regards for contribution. Farra Creighton Yam

Reply
torrent February 7, 2021 - 9:12 am

Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? Malia Webb Marylee

Reply
720p February 7, 2021 - 7:44 am

Your post is a different look at an old issue. Thank you! I will be sharing this! Henka Derby Mikaela

Reply
dublaj February 2, 2021 - 11:39 am

Looking forward to reading more. Great blog. Really looking forward to read more. Keep writing. Erna Lane McArthur

Reply

Leave a Comment