Home Kinh Doanh Quản lý kiểu lừa và quản lý kiểu ngỗng: Lý do vì sao người giỏi lần lượt rời bỏ sếp ra đi

Quản lý kiểu lừa và quản lý kiểu ngỗng: Lý do vì sao người giỏi lần lượt rời bỏ sếp ra đi

by Admin

Hits: 3

Có rất nhiều lý do để một nhân sự quyết định nghỉ việc tại một công ty, cả chủ quan lẫn khách quan. Theo một cuộc thăm dò ý kiến của Gallup (công ty tư vấn và phân tích ở Mỹ, nổi tiếng với những cuộc thăm dò dư luận được thực hiện trên toàn thế giới), hơn một triệu người lao động Mỹ thừa nhận rằng lý do số một khiến họ nghỉ việc là do lãnh đạo hoặc quản lý trực tiếp của họ. Trong số đó, 75% người lao động tự nguyện rời bỏ công việc chỉ vì sếp, chứ không phải vì tính chất công việc.

Một người sếp tốt sẽ biết cách dẫn dắt và đào tạo nhân viên, giúp họ phát triển về năng lực cá nhân và tìm thấy niềm đam mê trong công việc, cũng như nhìn thấy được tầm nhìn chung của tổ chức. Một người sếp kém sẽ chỉ biết ra mệnh lệnh, làm cho công việc ngày một lộn tùng phèo và nhân viên lúc nào cũng nhiều việc, ngập chìm trong công việc trong khi sự phát triển cá nhân của từng nhân viên nói riêng hay sự phát triển của phòng ban nói chung vẫn luôn giậm chân tại chỗ.ách

Ảnh: Unsplash.com

Quản lý kiểu lừa

Câu chuyện: Một người lái buôn mua một con lừa để vận chuyển hàng hóa. Sức nặng ban đầu con lừa có thể gánh được là hai bao tải đầy. Sau một thời gian, người lái buôn thấy con lừa gánh hai bao tải cũng khá nhẹ nhàng, đi thong thả mà không tốn quá nhiều sức lực, thế là anh ta mới chất thêm hai bao tải nữa lên lưng con lừa nhằm mục đích tăng hiệu suất vận chuyển. Thay vì một chuyến đi chỉ chở được hai bao tải hàng như trước đây, bây giờ con lừa có thể chở được đến bốn bao tải. Người lái buôn vừa tiết kiệm được thời gian mà vừa tiết kiệm được khối tiền.

Ban đầu con lừa cũng có một sự mệt không hề nhẹ, nhưng sức của nó vẫn có khả năng gánh được bốn bao tải. Qua một thời gian, thấy con lừa không kêu ca gì, người lái buôn chất thêm hai bao tải nữa là thành sáu bao tải trong mỗi chuyến chở hàng. Không lâu sau, người lái buôn lại muốn tăng hiệu suất lên nữa, thế là anh ta chất lên tám bao, rồi tới mười bao tải.

Cuối cùng, sức chịu đựng của con lừa cũng đạt tới điểm giới hạn. Trong một lần khi đang chở mười bao tải, nó gục xuống vì kiệt sức và chết bên đường.

Phân tích: 

Người lái buôn trong câu chuyện tượng trưng cho sếp, còn con lừa là nhân viên. Khi sếp tuyển một nhân viên mới vào công ty, job description (bản mô tả công việc) ban đầu của nhân viên chỉ tương đương khối lượng hai bao tải. Qua một thời gian, nhân viên làm việc càng hiệu quả thì càng rút ngắn được thời gian lẫn công sức làm việc; khi đó, họ sẽ dư ra khá nhiều thời gian và sức lực cho khối lượng công việc đang đảm nhiệm. Lúc này, vị sếp sẽ xuất hiện như một người lái buôn, và ban cho nhân viên thêm hai bao tải nữa. Chu kỳ này cứ thế lặp đi lặp lại cho tới khi nhân viên càng làm càng stress, áp lực công việc thì càng tăng, sức khỏe thì càng đi xuống và từ từ kiệt sức tới mức phải nghỉ việc để chấm dứt cái vòng luẩn quẩn họ đang phải đối mặt.

Trong quản trị doanh nghiệp, có hai khái niệm là hiệu suất và hiệu quả được phân biệt như sau:

  • Hiệu suất (Effciency): Sự hoàn thành mục tiêu công việc đặt ra với chi phí thấp nhất có thể. Vai trò của hiệu suất là đo lường các nguồn lực được sử dụng tốt như thế nào để đạt được mục tiêu đã đặt ra. Hiệu suất = Kết quả đạt được / Chi phí.
  • Hiệu quả (Effectiveness): Sự hoàn thành đúng việc và tạo ra nhiều giá trị nhất so với mục tiêu đề ra. Vai trò của hiệu quả là đo lường sự thích hợp của các mục tiêu đã đặt ra để xem chúng có phải là những mục tiêu đúng hay không và có giúp đạt được kết quả tốt hơn không. Hiệu quả = Kết quả đạt được / Mục tiêu.

Trong câu chuyện quản lý kiểu lừa, người lái buôn tập trung vào hiệu suất làm việc của con lừa hơn là hiệu quả. Anh ta chỉ quan tâm tới việc làm thế nào để đạt được nhiều kết quả nhất với chi phí bỏ ra thấp nhất: chỉ trong một chuyến đi và con lừa sẽ chở được nhiều hàng hóa nhất có thể, đồng nghĩa trong một ngày làm việc anh ta có thể chở được số hàng tối đa.

Điểm mạnh trong cách quản lý kiểu lừa là chủ doanh nghiệp tận dụng được tối đa nguồn lực và tiết kiệm được nhiều chi phí. Thay vì phải tuyển hai hay ba nhân viên để xử lý khối lượng công việc của mười bao tải, một số chủ doanh nghiệp tuyển có xu hướng chỉ tuyển một người và rồi đào tạo để người này từ từ gánh hết việc của cả một nhóm.

Điểm yếu là sức người có giới hạn, đầy quá thì nước sẽ tràn ly, nhân viên một khi đã quá mệt mỏi và quá kiệt sức thì chuyện họ nghỉ việc chỉ là sớm hay muộn. Hậu quả là lúc đó chủ doanh nghiệp quay lại xuất phát điểm – phải thuê lại một nhân viên mới chỉ có khả năng gánh được hai bao tải.

Phương hướng khắc phục:

  • Lãnh đạo/quản lý nên trò chuyện một cách rõ ràng và thẳng thắn với nhân viên về việc sẽ giao thêm việc cho nhân viên vì hiện tại họ đang làm việc khá/rất hiệu quả. Vấn đề giao thêm việc này nên có sự trao đổi hai chiều, thay vì chỉ một chiều từ phía sếp theo kiểu giao mệnh lệnh và bắt buộc nhân viên phải làm.
  • Sau khi trao đổi, hai bên sẽ cùng thống nhất với nhau về mức độ giới hạn trong khối lượng công việc nhân viên sẽ nhận thêm. Ví dụ sức em hiện tại đang gánh hai bao tải khỏe re, thì em nhắm gánh thêm được tới tầm năm bao tải. Đó là điểm giới hạn trong khả năng của nhân viên.
  • Trong trường hợp tốt nhất, nhân viên khám phá được giới hạn mới của bản thân và doanh nghiệp thì đạt được hiệu suất làm việc tối ưu. Nhưng trong trường hợp tệ nhất, lãnh đạo/quản lý nên chừa cho nhân viên một con đường lui khi cho phép họ có thể nói lên ý kiến bất kỳ lúc nào, nếu thấy khối lượng công việc họ gánh thêm đang quá sức chịu đựng và không thể gồng gánh thêm được nữa. Khi đó, lãnh đạo/quản lý sẽ có biện pháp xử lý như tuyển thêm người phụ nhân viên hoặc điều chỉnh giảm bớt công việc của họ lại.
Ảnh: Unsplash.com

Quản lý kiểu ngỗng

Câu chuyện: Một người nông dân nọ may mắn mua được một con ngỗng rất đặc biệt, đó là mỗi ngày nó đều đẻ ra một quả trứng vàng. Dù vàng gần đây tăng giá cũng nhiều, nhưng người nông dân vẫn cảm thấy chưa thỏa mãn, anh ta muốn có nhiều vàng hơn để nhanh chóng trở nên giàu có để mua thêm nhiều mảnh đất, xây thêm nhiều trang trại, mở các đại lý cung cấp nông sản khắp toàn quốc.

Người nông dân tưởng tượng rằng nếu con ngỗng có thể đẻ ra quả trứng vàng, thì chắc chắn bên trong bụng của nó phải được làm toàn bằng vàng. Thế là anh ta chắc mẩm nếu có thể lấy hết tất cả vàng cùng một lúc thì sẽ nhanh chóng trở nên giàu có chứ không phải chờ đợi mỗi ngày nữa. Cuối cùng anh ta quyết định mổ bụng con ngỗng ra để lấy vàng.

Khi mổ bụng ngỗng ra, người nông dân bị sốc khi thấy rằng nó giống với tất cả những con ngỗng bình thường khác. Và từ đó, anh ta mất đi con ngỗng đẻ trứng vàng của mình mãi mãi.

Phân tích: 

Người bình thường khi đọc câu chuyện trên thì có thể rút ra một triết lý đơn giản là “tham thì thâm”, không phải thâm thông thường mà là thâm đen. Ở góc độ quản trị doanh nghiệp, Stephen R. Covey, cố Chủ tịch Viện lãnh đạo Covey và là chuyên gia phát triển doanh nghiệp nổi tiếng toàn cầu, cũng như tác giả nhiều tựa sách phát triển bản thân nổi đình nổi đám, có phân tích câu chuyện ngỗng đẻ trứng vàng này dưới góc độ hiệu quả của công việc.

Trứng vàng tượng trưng cho yếu tố P (production) – sản xuất, còn con ngỗng là PC (production capability) – năng lực sản xuất. Muốn sản xuất nhiều, thì năng lực sản xuất phải cao. Muốn có nhiều trứng vàng (P), thì phải chăm nuôi ngỗng (PC), chứ đừng giết nó.

Ảnh: Unsplash.com

Trong môi trường doanh nghiệp, không hiếm các vị sếp có tư duy như người nông dân trong câu chuyện này. Họ muốn khai thác giá trị sản xuất nhiều nhất từ phía nhân viên để đem lại nhiều doanh thu và lợi nhuận cho doanh nghiệp, nhưng chỉ chăm chăm vào lợi ích của doanh nghiệp (hay lợi ích của sếp) mà không quan tâm tới lợi ích của nhân viên. Dần dà, nhân viên sẽ thấy mình bỏ ra công sức để cống hiến và tạo ra giá trị ngày càng nhiều cho công ty, nhưng lợi ích họ nhận được về hoàn toàn không tương xứng.

Quy luật ở đời là nếu bạn muốn dùng chiếc xe hơi của mình sao cho bền tốt, thì phải bảo trì xe; nếu bạn muốn thành công lớn, thì phải trau dồi khả năng cao. Lẽ vậy, nếu sếp muốn công việc chạy hiệu quả, thì phải biết chăm lo cho đời sống nhân viên. Như người nông dân, nếu anh ta muốn con ngỗng của mình đẻ ra hai hay ba quả trứng vàng mỗi ngày, chí ít anh ta phải biết chăm nuôi ngỗng như cho nó thức ăn (lương) nhiều hơn so với lượng thức ăn trước đây, cũng như phải chăm lo cho môi trường sống của nó – chuồng trại vệ sinh sạch sẽ, hiện đại, nhiều trò chơi giải trí để tâm trạng con ngỗng được thoải mái mà ngày càng đẻ thêm nhiều trứng vàng.

Thật ngược ngạo khi người nông dân muốn con ngỗng đẻ trứng vàng nhiều hơn, nhưng tới khi con ngỗng bày tỏ ý kiến muốn được cho thức ăn nhiều hơn thì họ lại quy kết con ngỗng chỉ biết ăn và ăn, quá vật chất và thực dụng.

Một số chủ doanh nghiệp áp dụng combo quản lý kiểu lừa & quản lý kiểu ngỗng: giao việc cho nhân viên ngày càng nhiều, năm sau gấp ba gấp bốn lần khối lượng công việc năm trước, nhưng mức lương thì nhỏ giọt và lộ trình tăng lương không tương xứng với giá trị mà nhân viên đó tạo ra cho doanh nghiệp. Combo này có sức công phá mạnh đến nỗi chuyện nhân viên nghỉ việc chỉ là sớm hay muộn trong nay mai.

Cũng có trường hợp, khi một nhân viên A nghỉ việc và chủ doanh nghiệp không tuyển được người thay thế, nên nhân viên B ở lại phải gánh luôn phần việc của nhân viên đã nghỉ. Bình thường nhân viên B xử lý khối lượng công việc là sáu bao tải (= ba quả trứng vàng), sau một thời gian làm quen việc thì hiệu suất của nhân viên B tăng lên là mười bao tải (= năm quả trứng vàng). Điều oái ăm là chủ doanh nghiệp vẫn giữ mức lương cũ với nhân viên B, hoặc có tăng thì tăng thêm chút đỉnh vào đợt review performance cuối năm. Sau tất cả, hóa ra nhân viên B phải lãnh thêm bao nhiêu việc vào người và lương thì vẫn giậm chân tại chỗ, trong khi chủ doanh nghiệp lại tiết kiệm được số tiền lương hàng tháng phải trả cho nhân viên A đã nghỉ.

Vấn đề đặt ra là, nếu chủ doanh nghiệp không có đủ nguồn lực tài chính để chi trả mức lương gấp đôi gấp ba cho nhân viên B, thì tại sao lại không có hình thức thưởng tương ứng cho thời gian nhân viên B phải gánh việc của nhân viên A? Con ngỗng bình thường đẻ một quả trứng vàng mỗi ngày, nay nó đẻ thêm được hai hay ba quả trứng vàng. Người nông dân nếu chỉ đứng đó vỗ tay hoan hô “Ôi mày đẻ giỏi phết! Mày đúng là ngỗng siêu sao, trong đàn không có con nào bằng được mày!” thì chắc con ngỗng sẽ vui mà đẻ thêm được bốn hay năm quả trứng vàng mỗi ngày.

Phương hướng khắc phục:

  • Khi một nhân viên tạo ra giá trị sản xuất (trứng vàng) cho công ty ngày càng tăng, lãnh đạo/quản lý đừng chỉ khen thưởng suông bằng lời nói (tinh thần) mà nên tăng lương, thưởng (vật chất) để khuyến khích nhân viên trong khả năng nguồn lực của công ty. Đây là điểm quan trọng nhất mà bất kỳ nhân viên nào cũng kỳ vọng.
  • Tạo ra một môi trường làm việc thoải mái, tiện nghi nhất cho nhân viên (về mặt cơ sở vật chất).
  • Tạo ra một bầu không khí làm việc thân thiện, thoải mái, mọi người đều vui vẻ với nhau khi làm việc chứ không phải là quát mắng, trách móc, đổ lỗi cho nhau (về mặt tinh thần).
  • Có những phần thưởng bất ngờ để giúp nhân viên giải tỏa áp lực làm việc như party, tổ chức sinh nhật, đi du lịch, ngày nghỉ bất ngờ,…

o0o

Trong hai câu chuyện ngụ ngôn hiện đại kể trên, câu chuyện con lừa tập trung vào lỗi hiệu suất, còn câu chuyện con ngỗng tập trung vào lỗi hiệu quả trong lối quản lý hiện hành của nhiều doanh nghiệp. Khi nào doanh nghiệp vẫn còn áp dụng theo combo quản lý kiểu lừa & quản lý kiểu ngỗng, chuyện “chảy máu chất xám” nhân tài là kịch bản đã thấy rõ hồi kết.

Một doanh nghiệp sau năm, mười năm hoạt động, khi nhìn lại một chặng đường phát triển của mình, nếu những người tài từng một thời kề vai sát cánh với chủ doanh nghiệp đều lần lượt rời bỏ họ ra đi, thì đó là dấu hiệu của một căn bệnh doanh nghiệp “lâu năm mà giấu” đang ẩn tàng. Bởi lẽ nhân sự giỏi chính là tài sản quý giá nhất của một doanh nghiệp, đặc biệt là nhân sự có khả năng “đẻ trứng vàng”. Ở đây mình chỉ đề cập đến trường hợp nhân sự cốt cán ở bậc quản lý cấp trung hay cấp cao của doanh nghiệp, còn nhân sự bình thường nghỉ việc thì không có gì đáng nói.

Để biết căn bệnh đó là gì thì chủ doanh nghiệp phải gặp “bác sĩ doanh nghiệp” để chẩn đoán bệnh. Và nói cho cùng, nhân viên không rời bỏ công ty, mà họ rời bỏ sếp.

Chơn Linh (theo Chơn Linh blog)

Bài viết cùng chuyên mục

91 comments

James Bradford September 23, 2021 - 5:46 pm

I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I never
found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

Reply
Benton Keller September 22, 2021 - 2:11 pm

Hi! I’ve been following your site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx!
Just wanted to say keep up the great work!

Reply
Beryl Powell September 16, 2021 - 11:12 am

I really like what you guys are usually up too. Such clever work and exposure!
Keep up the fantastic works guys I’ve included you
guys to my blogroll.

Reply
Christian September 3, 2021 - 4:59 am

Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day.

It’s always useful to read articles from other authors and practice something from their
web sites.

Reply
Kisha September 3, 2021 - 1:06 am

It is not my first time to go to see this web page, i am visiting this web site dailly
and obtain fastidious information from here all the time.

Reply
Alphonse September 1, 2021 - 2:37 pm

Thank you forr the auspicious writeup. It actually
was once a leisure account it. Look complicated to more delivered agreeable from you!
By the way, how could we communicate?
https://streetchallenge.ru/
Alphonse – Alphonse, https://streetchallenge.ru/

Reply
Hershel August 31, 2021 - 7:42 pm

Hi there, Idiscovered your site by way off Google
even as looking for a cokmparable topic, your web
site came up, it seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

Hi there, simply changed into alert to your blog thru Google,
annd found that it’s trulyy informative. I’m going to
be careful for brussels. I will appreciate if you happen to proceed this in future.
Numerous folks shall be benefited from your writing.
Cheers!
http://maps.google.at/url?q=https://comprarcialis5mg.org/it/comprare-spedra-avanafil-senza-ricetta-online/
Hershel (Hershel) http://cse.google.sk/url?q=https://comprarcialis5mg.org/it/comprare-spedra-avanafil-senza-ricetta-online/

Reply
Phillip Nunes August 12, 2021 - 9:29 pm

Hi would you mind sharing which blog platform you’re working with?
I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
The reason I ask is because your layout seems different then most blogs
and I’m looking for something completely unique. P.S
Apologies for being off-topic but I had to ask!

Reply
Henry Byrd August 12, 2021 - 8:00 pm

Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so
I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m
book-marking and will be tweeting this to my followers!
Excellent blog and amazing design.

Reply
Derek Wilcox August 12, 2021 - 6:31 pm

I really love your site.. Very nice colors & theme. Did you
develop this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal website and want to find out where you got this
from or just what the theme is named. Many thanks!

Reply
Billie Diaz August 12, 2021 - 4:55 pm

I have been surfing online more than three hours today, yet
I never found any interesting article like yours.
It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did,
the internet will be much more useful than ever before.

Reply
Robert Belt August 12, 2021 - 3:26 pm

It is the best time to make some plans for the future and it
is time to be happy. I’ve read this post and if I could
I want to suggest you few interesting things or suggestions.
Maybe you could write next articles referring to this article.

I want to read even more things about it!

Reply
Judith Thorpe August 5, 2021 - 4:58 pm

I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website
yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to
design my own blog and would like to know where u got this from.
kudos

Reply
Byron Johnson August 5, 2021 - 3:25 pm

Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just
wondering if you get a lot of spam remarks?
If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?
I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

Reply
Norma Weaver August 5, 2021 - 12:18 pm

Ahaa, its nice discussion about this piece of writing here at this website,
I have read all that, so now me also commenting
here.

Reply
Timothy Ryckman August 5, 2021 - 4:05 am

Thanks for your post on this weblog. From my very own experience, many times softening upwards a photograph may well provide the professional photographer with a bit of an inspired flare. Oftentimes however, the soft cloud isn’t what exactly you had planned and can usually spoil an otherwise good picture, especially if you anticipate enlarging that.

Reply
Michaela Hayes August 5, 2021 - 3:17 am

Hello, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to
use a few of your ideas!

Reply
Heather Talamante August 5, 2021 - 1:43 am

Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar
one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?
If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
I get so much lately it’s driving me mad so any support
is very much appreciated.

Reply
Christopher Dinh August 4, 2021 - 9:45 pm

I needed to thank you for this fantastic read!! I certainly enjoyed every little bit
of it. I have you saved as a favorite to check out new stuff you
post…

Reply
Vivan Liposky August 4, 2021 - 12:24 pm

I actually wanted to construct a small note in order to thank you for these stunning guides you are giving at this site. My long internet look up has at the end been paid with useful points to exchange with my guests. I ‘d suppose that we visitors actually are unquestionably fortunate to dwell in a magnificent network with many marvellous people with interesting basics. I feel somewhat grateful to have used your entire webpage and look forward to plenty of more pleasurable minutes reading here. Thank you once again for everything.

Reply
blogwolf August 3, 2021 - 7:21 pm

I’ll right away grab your rss as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter
service. Do you’ve any? Please let me realize in order that I may subscribe.
Thanks.

Reply
Celina July 27, 2021 - 9:38 am

Hi there very nice blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful ..

I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?

I am glad to search out a lot of useful information right here within the
publish, we’d like work out extra strategies in this regard, thank
you for sharing. . . . . .

Reply
온라인카지노 July 26, 2021 - 3:48 pm

I am regular reader, how are you everybody? This paragraph posted at this web page is truly good.

Here is my web site=온라인카지노

Reply
keto diet flour July 9, 2021 - 12:18 am

Incredibly user friendly site. Immense information available on couple of gos to. https://ketodietplanus.com/

Reply
free keto diet recipes July 8, 2021 - 5:19 pm

thank so considerably for your site it helps a great deal. https://ketorecipesnew.com/

Reply
Mackenzie July 1, 2021 - 12:21 pm

Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s web site link on your page at suitable
place and other person will also do same in support of you.

Reply
Google June 8, 2021 - 8:41 am

Thanks for sharing such a nice idea, post is nice, thats
why i have read it fully

Reply
Levi May 16, 2021 - 10:42 pm

I really like what you guys are up too. Such clever
wprk and exposure! Keep up the fantastic works guys I’ve added yoou guys
to my ownn blogroll.
https://managerpdf.com
Levi
filemanualsearch.com https://pdfmanualcatalog.com

Reply
Mario Boldosser May 14, 2021 - 2:34 am

Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am having difficulties with your RSS. I donít understand why I can’t join it. Is there anyone else getting the same RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

Reply
Jolene Lail May 14, 2021 - 2:30 am

I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I really hope to view the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now 😉

Reply
Bree Rasset May 14, 2021 - 2:29 am

Itís nearly impossible to find well-informed people in this particular topic, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

Reply
Clinton Durkin May 14, 2021 - 2:28 am

I was able to find good info from your articles.

Reply
Janis Trueman May 14, 2021 - 1:57 am

Excellent post! We will be linking to this particularly great post on our website. Keep up the great writing.

Reply
Rudolph Ellard May 13, 2021 - 5:40 pm

Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since I book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

Reply
Don Bassage May 13, 2021 - 5:39 pm

Hello there, There’s no doubt that your web site might be having web browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, fantastic website!

Reply
Oscar Cullum May 13, 2021 - 5:37 pm

You should be a part of a contest for one of the highest quality websites on the web. I am going to recommend this blog!

Reply
Jake Rawhoof May 13, 2021 - 5:34 pm

After looking over a few of the blog articles on your web page, I seriously appreciate your technique of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website too and let me know how you feel.

Reply
Fernanda Heman May 13, 2021 - 5:34 pm

There’s certainly a lot to learn about this subject. I like all of the points you’ve made.

Reply
Casimira Rupnick May 13, 2021 - 3:45 pm

Excellent post. I certainly appreciate this site. Continue the good work!

Reply
Minnie Conn May 13, 2021 - 3:44 pm

Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I will come back once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

Reply
Joseph Nemani May 13, 2021 - 3:43 pm

Hello there! I just would like to offer you a huge thumbs up for the excellent information you have here on this post. I am returning to your website for more soon.

Reply
Herb Heuvelmann May 13, 2021 - 10:27 am

An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little research on this. And he actually bought me dinner due to the fact that I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this matter here on your blog.

Reply
php shell download May 9, 2021 - 2:00 pm

certainly like your web site but you have to take a look at the spelling on several of your posts.
Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the
truth however I’ll definitely come again again.

Reply
EN iyi Leke Kremi May 6, 2021 - 10:25 am

bookmarked!!, I like your web site!

Reply
searchesmanualowners.store May 5, 2021 - 7:52 am

I have fun with, lead to I found exactly what I was looking for.
You’ve ended mmy four day long hunt! God Bless you man. Have
a nice day. Bye
https://searchesmanualowners.store
searchesmanualowners.store
https://espaiviral.com https://mycwdr.com

Reply
Mark Blaser April 24, 2021 - 2:19 pm

Howdy! I could have sworn I’ve been to this web site before but after browsing through a few of
the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

Reply
Vickie Roman April 24, 2021 - 1:05 pm

I really likee what yoou guys arre uup too. Such cleever
wkrk andd reporting! Keep uup thee wnderful orks guys I’ve
added yyou guys tto mmy peersonal blogroll.

Reply
Donna Sullivan April 24, 2021 - 10:40 am

Hello, I check your blogs regularly. Your humoristic style is witty,
keep up the good work!

Reply
Constance George April 24, 2021 - 6:38 am

I needed to thank you for this fantastic read!!

I absolutely enjoyed every little bit of it. I have got you book-marked to
check out new stuff you

Reply
Valerie Brown April 24, 2021 - 2:24 am

I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

It’s pretty worth enough for me. Personally,
if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

Reply
Anna Corkery April 23, 2021 - 8:57 pm

I am sure this article has touched all the internet viewers, its really really fastidious paragraph on building up new website.

Reply
Carla Haynes April 23, 2021 - 7:35 pm

I have been surfing on-line more than 3 hours nowadays, yet I never discovered any interesting article like yours.
It’s lovely worth sufficient for me. In my opinion, if all website owners
and bloggers made good content material as you probably did, the web
will probably be a lot more useful than ever before.

Reply
Nancy Banks April 23, 2021 - 9:39 am

Howdy would you mind letting me know which web host you’re utilizing?

I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads
a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest
price? Thanks, I appreciate it!

Reply
Marshall Simon April 23, 2021 - 8:12 am

You completed a number of fine points there. I did a search on the topic and found most folks will have the same opinion with your blog.

Reply
Carmen Arnaud April 23, 2021 - 5:58 am

Wow, this piece of writing is nice, my younger sister is analyzing these things, so I am going to let know her.

Reply
Kyle Wilson April 23, 2021 - 3:44 am

I’d always want to be update on new posts on this site, saved to favorites!

Reply
Joshua Butler April 22, 2021 - 11:33 pm

Hi there! Someone in my Facebook group shared this
website with us so I came to look it over. I’m definitely loving the
information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
Superb blog and terrific style and design.

Reply
Pamela Theis April 22, 2021 - 6:04 pm

Do you have any video of that? I’d love to find out some additional information.

Reply
Jarrod Vanwagenen April 22, 2021 - 5:02 pm

Hello just wanted to give you a quick heads up.
The words in your article seem to be running off the screen in Chrome.
I’m not sure if this is a formatting issue or something to
do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let
you know. The layout look great though! Hope you get the problem solved soon. Thanks

Reply
James Singleton April 22, 2021 - 5:29 am

I will immediately seize your rss as I can’t to find your email subscription hyperlink
or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize so that I could subscribe.
Thanks.

Reply
Gladys Lewis April 22, 2021 - 3:51 am

I have been browsing online more than three hours these days, yet I
by no means discovered any interesting article like yours.

It’s lovely price sufficient for me. In my opinion,
if all web owners and bloggers made just right content as you did, the internet will probably be much more helpful than ever before.

Reply
Beth Hooper April 21, 2021 - 11:05 pm

Ahaa, its nice discussion regarding this paragraph at this place at this
weblog, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.

Reply
Emmie Hill April 20, 2021 - 2:47 am

It’s the best time to make some plans for the longer term and it’s time to be happy.

I have read this submit and if I could I wish to recommend you few fascinating things or tips.
Maybe you could write next articles regarding this article.
I wish to read even more issues about it!

Reply
Vincent Fanning April 19, 2021 - 11:07 pm

These are genuinely fantastic ideas in on the topic of blogging.
You have touched some pleasant factors here. Any way keep up wrinting.

Reply
Lori Schumacher April 19, 2021 - 7:23 pm

Ahaa, its nice conversation regarding this article here at
this web site, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.

Reply
Craig Alston April 19, 2021 - 4:33 pm

It is appropriate time to make a few plans for the future and it is time to
be happy. I have read this publish and if I may just I want to counsel you some attention-grabbing
things or advice. Maybe you could write subsequent articles
relating to this article. I wish to learn more things approximately it!

Reply
Elina Mayweather April 19, 2021 - 12:45 pm

Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

Reply
Colleen Windsor April 19, 2021 - 10:49 am

It’s perfect time to make some plans for the future and it is time
to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips.
Perhaps you can write next articles referring to this article.
I wish to read even more things about it!

Reply
Celia Mowery April 19, 2021 - 8:10 am

It’s appropriate time to make some plans for the future and it is
time to be happy. I’ve read this post and if I could
I desire to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring
to this article. I desire to read even more things
about it!

Reply
Dudley Long April 19, 2021 - 5:52 am

Wow, this article is nice, my sister is analyzing these kinds of
things, therefore I am going to inform her.

Reply
Lois Keeling April 19, 2021 - 1:27 am

It is really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

Reply
John Elmore April 16, 2021 - 6:16 pm

You can definitely see your skills in the article you write.
The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe.
All the time follow your heart.

Reply
Joann Webb April 16, 2021 - 5:10 pm

It is appropriate time to make some plans for the long run and it is time
to be happy. I’ve learn this submit and if I may I wish to recommend you some attention-grabbing issues or advice.
Maybe you can write next articles regarding this article.
I want to read even more things about it!

Reply
Teresa Holden April 16, 2021 - 11:31 am

whoah this blog is fantastic i like reading your posts.
Stay up the great work! You know, a lot of persons are searching round
for this info, you could aid them greatly.

Reply
Amy King April 16, 2021 - 9:25 am

I seriously love your website.. Very nice colors & theme.
Did you make this site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own personal website and would love
to find out where you got this from or what
the theme is named. Many thanks!

Reply
Meghan Riley April 16, 2021 - 6:10 am

I have been browsing online greater than 3 hours today, yet I never discovered any interesting article like yours.
It’s lovely price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot
more helpful than ever before.

Reply
Annie Buscher April 16, 2021 - 3:23 am

Thanks for this marvelous post, I am glad I found this web site on yahoo.

Reply
Margaret Ramos April 15, 2021 - 11:28 pm

Thanks for your post. I also think that laptop computers are getting to be more and more popular nowadays, and now are usually the only sort of computer found in a household. This is due to the fact that at the same time actually becoming more and more inexpensive, their working power is growing to the point where there’re as robust as personal computers through just a few years back.

Reply
Leah Freeman April 15, 2021 - 7:37 pm

It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
I’ve read this post and if I could I desire to suggest you
few interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to
this article. I desire to read even more things about
it!

Reply
Ninfa Santiago April 15, 2021 - 5:22 pm

I’d perpetually want to be update on new articles on this web site, saved to bookmarks!

Reply
Ingrid Manzanares April 15, 2021 - 9:36 am

You have made some decent points there. I looked on the web for more info about the issue
and found most individuals will go along with your views on this site.

Reply
Ann Aleman April 15, 2021 - 7:32 am

I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found
any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
Personally, if all web owners and bloggers made good content
as you did, the web will be much more useful than ever before.

Reply
Loretta Lee April 15, 2021 - 6:03 am

It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.

I’ve read this post and if I could I want to
suggest you few interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this
article. I want to read even more things about it!

Reply
Mildred Lopez April 15, 2021 - 1:59 am

It is appropriate time to make some plans for the future and
it is time to be happy. I’ve read this put
up and if I may I wish to suggest you few interesting issues or tips.
Maybe you could write next articles regarding this article.
I desire to learn more issues approximately it!

Reply
Carolyn Brandstrom April 14, 2021 - 9:33 pm

I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good
content as you did, the net will be much more useful than ever before.

Reply
meditation for headache relief February 11, 2021 - 9:34 pm

Thanks for your concepts. One thing we’ve noticed is banks along with financial institutions are aware of the spending practices of consumers while also understand that most of the people max out and about their real credit cards around the getaways. They properly take advantage of this specific fact and commence flooding your current inbox along with snail-mail box using hundreds of no-interest APR card offers just after the holiday season concludes. Knowing that should you be like 98% of American community, you’ll rush at the possible opportunity to consolidate card debt and shift balances for 0 apr interest rates credit cards. kjjjilm https://headachemedi.com – meditation for headache relief

Reply
replacement mercedes key near me January 3, 2021 - 10:14 am

Really nice design and good subject material. Please also check my website. I love cars!

Reply
renault trafic key programming January 3, 2021 - 9:28 am

Some really great info, Gladiola I detected this. I’m not spaming. I’m just saying your website is AWSOME! Thank you so much! Please vist also my website.

Reply
chwilówki online January 3, 2021 - 7:59 am

I reckon something truly special in this website.

Reply
emergency car locksmith January 3, 2021 - 3:39 am

I am incessantly thought about this, thanks for posting.

Reply
pożyczka online January 2, 2021 - 4:12 am

I got what you intend,bookmarked, very decent website.

Reply

Leave a Comment